De omgeving

Op de grens van Overijssel, Drenthe en Friesland vindt u camping De Houtwal in Paasloo (Ov). Houtwallen en prachtige landweggetjes bepalen dit sfeervolle landschap aan de rand van Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa. De vervening en rietteelt hebben geleid tot een mozaïk van landschappen en ecosystemen zoals meren, sloten, vaarten, rietlanden, hooilanden, weilanden, moerasbossen en trilvenen. Een gebied waar zeldzame dieren en planten zich thuisvoelen. Eén van de mooiste nationaal parken van Nederland!

Het park is vrij toegankelijk om actief te recreëren: kanovaren, fietsen en wandelen. Ook worden er begeleide excursies georganiseerd.

Het Europees diploma

Het Europees Diploma voor Natuurbeheer is wederom toegekend aan Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten voor het Nationaal park Weerribben-Wieden. De verlenging voor vijf jaar is op 13 maart 2015 bekend gemaakt door de Raad van Europa. Het diploma is een erkenning voor de natuurwaarden die de afgelopen jaren zijn gerealiseerd in de Weerribben en De Wieden. In Nederland hebben vier gebieden een Europees diploma voor beschermde gebieden.

Spinnekop molen
Watertoren St Jansklooster

De Rottige Meente

Ten noorden van De Weerribben ligt de Rottige Meente (1100 ha. staatbosbeheer). Ook hier vindt men ongerepte natuur, moerasbossen en uitgestrekte rietvelden. Het is evenals bovengenoemde gebieden een afwisselend landschap met open ruimten en vergezichten, afgewisseld door de beslotenheid van moerasbossen.

Rondom het watergebied liggen Steenwijk, de oude vestingstad, de rivierdorpjes Zwartsluis en Kuinre, het rustieke Kalenberg, de oude Zuiderzeehavens Vollenhove en Blokzijl, met oude koopmanshuizen rond de havenkolk. Al deze plaatsen zijn een bezoekje waard.

Natuur in de nabije omgeving

In de directe omgeving bevinden zich Nationaal Park Het Drenths-Friese Wold en Nationaal Park Dwingelderveld. Op steenworp afstand liggen de unieke Kolonien van Weldadigheid; dit gebied vol historie heeft een nominatie voor een plaats op de UNESCO Werelderfgoedlijst 2020.

Kiekjes uit de omgeving

Heeft u nog vragen of wilt u reserveren? Neem dan contact met ons op.

Contact opnemen